3-daagse workshop Van harte gecommuniceerd door Anita Schelling

Startdatum: 15 november 2018

Leer in 4 stappen hoe je conflicten de baas blijft

Herken je dit?

  • Kun jij soms ook zo opzien tegen lastige gesprekken? En dat je je dan voorneemt het gesprek rustig te voeren maar dat je binnen ‘no time’ in verwijten en gehakketak schiet?
  • En begin je dan te wijzen naar de ander? Dat vooral die ander iets moet doen of laten? En voel je je daar dan weer schuldig over?
  • Heb je geen zin meer om steeds op je strepen te moeten staan? Doe je het dan nog liever zelf? Maar knaagt het dan omdat je over je heen laat lopen?

Herkenbaar he? Je wilt de ander niet kwetsen maar ook niet gekwetst worden.

In mijn trainingen zie ik dit vaak terug bij mensen. En ik herken het zelf ook. Dat je, ondanks al je goede bedoelingen, bijna automatisch in patronen schiet waar je helemaal niet in wilt zitten.

En toch kan het!

Cursisten vertellen dat ze na de training heel anders met zichzelf en anderen omgaan. Anders met conflicten en ‘gedoe’ omgaan. Dit is dus te leren en ik kan je daarmee helpen. Daarom heb ik deze workshop ontwikkeld. Dit heb ik ontdekt:

De lieve vrede bewaren, werkt niet…

Het ergens maar niet over hebben (lees: het conflict vermijden) werkt niet, want van binnen blijft het toch knagen. Om er later, als spreekwoordelijke ‘druppel’ alsnog, maar veel heftiger, uit te komen.

Of van tevoren goed nadenken hoe je een moeilijk gesprek gaat voeren (een goede voorbereiding) werkt ook maar ten dele: want prompt reageert je gesprekspartner anders als jij had ‘bedacht’ en dan ben je weer overgeleverd aan hoe je het altijd deed: je automatische piloot. En ja hoor, daar ga je weer…

Verwachten dat de ander verandert, helpt ook niet

Vaak hopen we, dat het ‘gedoe’ vanzelf wel over gaat als die ander verandert. Dat zou super fijn zijn, maar zo werkt het helaas niet. Want als die ander niet verandert, blijf jij met dat rotgevoel zitten en blijf jij hard werken om de situatie te ‘redden’. Je hebt namelijk geen invloed op een ander. Het enige waar jij invloed op hebt, is jouw eigen gedrag en jouw houding: Jouw communicatie.

Dus: de belangrijkste sleutel is jouw (interne) communicatie

Om goed te kunnen verwoorden wat jij wilt, zonder stress, zonder verwijten en zonder te wijzen naar de ander, moet je goed in contact met jezelf zijn.

Weten wat je wilt, je grenzen kennen. Je belangrijke waarden en behoeftes helder hebben.
De meeste mensen weten dit niet, zijn zich hiervan onbewust.

Deze aanpak werkt!

Ook in jouw situatie (of dit nu iets op je werk is of in je privé-situatie). Dat garandeer ik je. Het verandert niet de situatie maar wel de manier waarop je naar jezelf kijkt en naar de ander.

Ik heb zelf ervaren hoe dit werkt

In het verleden gaf ik vaak mijn partner de schuld. Als hij nou maar es zou stoppen met ….. dan zou het vanzelf beter gaan.
Ik legde de verantwoordelijkheid volledig bij de ander neer. Die ander deed (natuurlijk) niet wat ik wilde en zo bleef de situatie maar aanhouden. Ik sprak hem steeds aan, hij verdedigde zich. Automatische patronen werden (wederzijds) geactiveerd en hupsakee, we zaten weer in het conflict.

Had ik dit maar eerder geweten!

Voor mij was het best een zoektocht om te leren hoe hiermee om te gaan. Stap voor stap ben ik gegroeid in een ontwikkelproces, via diverse opleidingen en levenservaringen. Een waardevol proces. Maar wel tijdrovend. Heel vaak denk ik: als ik dit eerder had geweten dan….

Dit hoor ik ook regelmatig terug van mijn cursisten en klanten: “Had ik dit maar eerder geweten. Het is eigenlijk zo simpel.” Daarom heb ik deze workshop ontwikkeld.
Deze, eigenlijk simpele, technieken heb ik gecombineerd om jou te helpen ook beter om te gaan met conflictsituaties en ‘gedoe’ in relaties, in jezelf, in je werk.

Omdat ik zie dat het werkt. Omdat cursisten me vertellen dat het werkt en waardevol is. Veel klanten zeggen:

“Eigenlijk zouden kinderen dit op school moeten leren.”

Dus: Doe ook mee. Zodat jij ook meer rust gaat ervaren en minder conflicten hebt en zodat ook jij dit mee kunt geven aan je kinderen.

Wat maakt deze training zo effectief?

Je krijgt contact met jezelf en gaat leren communiceren vanuit je hart. Vanuit belangrijke waarden en behoeften. Je legt de schuld niet meer bij de ander maar richt de aandacht op wat jij wilt. (Dit is niet egoïstisch!) Je gaat leren hoe je duidelijk communiceert wat jij wilt. Zonder ervoor te hoeven strijden of op ‘je strepen’ te moeten staan.

Het gaat over jezelf

Eigenlijk is deze training niet gericht op communicatie met de ander. Het probleem zit ‘m niet in de situatie of de andere persoon maar gaat over jou, hoe jij het ziet en hoe jij reageert op anderen. Zoals een cursist ook zei in haar evaluatie: “Je denkt dat het gaat over communicatie met de ander, maar eigenlijk gaat het vooral over jezelf.”

Unieke combinatie van NLP en geweldloze communicatie

In deze workshop ga jij eerst vooral ‘Jezelf’ leren kennen: je waarden, behoeften en grenzen.
Vervolgens krijg je praktische tools en technieken aangereikt om je gevoelens en emoties te herkennen en goed te kunnen verwoorden. Deze combinatie van verschillende technieken, inzichtelijk en praktisch, is wat deze training zo effectief maakt.

Ik leer je 4 eenvoudige stappen, die je houvast gaan geven in lastige gesprekken.

Het maakt dat jij je veel steviger voelt. Dat je rust kunt ervaren tijdens lastige situaties en deze rust ook uitstraalt.
Jij hoeft niet meer met opgeheven vinger op je strepen te staan en met geweld je grenzen aan te geven.
Je kunt rustig verwoorden wat je wilt. In contact met jezelf en de ander. Vanuit je hart.

Van harte gecommuniceerd!

Programma

In de driedaagse workshop “Van harte gecommuniceerd” zijn de meest relevante technieken uit o.a. NLP en geweldloze communicatie praktisch gecombineerd.

Een greep uit de onderwerpen:

Dit is een greep uit de kennis die ik met je deel. Je krijgt een stukje theorie en we zullen vooral ook veel oefenen. Zodat je stap voor stap kunt ervaren hoe het ook anders kan.

Communicatiemodel:

Hoe nemen we de wereld waar? Het geeft wederzijds begrip als je snapt hoe ieder mens uit die enorme hoeveelheid prikkels die we dagelijks ervaren, een eigen beeld van de werkelijkheid creëert.

Vooronderstellingen:

Aannames over jezelf en de ander, voor een neutrale, onbevooroordeelde basishouding.

Metaprogramma’s:

Onze automatische werk- en denkprocessen: de ‘gebruiksaanwijzing’ van jezelf en de ander (her)kennen. Waardevolle kennis, die veel begrip oplevert m.n. in werksituaties. Dus je gaat je lastige collega’s beter begrijpen 🙂

Waarneemposities:

Hoe ervaar jij de situatie en hoe ervaart de ander dat? En wat als je als waarnemer naar de situatie kijkt?

Geweldloze communicatie:

Het gedachtegoed van Marshall Rosenberg, Amerikaans psycholoog en expert op het gebied van conflicten. Een eenvoudig 4 stappen model geeft je houvast in al die ‘gedoe’-situaties. Je krijgt inzicht in de stappen en de bijbehorende valkuilen.

Gevoelens en emoties:

Kennis over deze ‘containerbegrippen’: wat is het verschil tussen gevoelens en emoties? Welke gevoelens zijn er eigenlijk en wat voel jij in bepaalde situaties? Ervaren hoe je stemming wordt beïnvloed door jouw gedachten over situaties.

Waarden en behoeftes:

Je gaat leren wat voor jou werkelijk belangrijk is en wat je behoeftes zijn in bepaalde situaties.

De egoposities uit de Transactionele Analyse:

Een eenvoudig model uit de TA waarmee je makkelijk automatische patronen kunt herkennen. Heel vaak ‘schieten’ we onbewust, automatisch in een ouder- of kindrol. Dit herkennen geeft je de mogelijkheid om bewust een ‘volwassen’ houding aan te nemen.

Een belangrijk ingrediënt is humor:

Het thema is voor veel mensen serieus maar dat betekent niet dat de workshop saai of zwaar is. Humor is een belangrijk ingrediënt deze 3 dagen.
Lachen ontlaadt. Door te spelen, leren we op onbewust niveau. We oefenen situaties met de metafoor van de Jakhals en Giraf.

Systemisch coachen:

Tijdens de workshop oefenen we met situaties uit jouw praktijk. Sommige automatische patronen zijn afkomstig uit je systeem van herkomst. Dit herkennen en erkennen geeft inzicht en rust.

Veel persoonlijke aandacht

We werken in een kleine groep (max. 8 personen). Dat betekent dat er veel persoonlijke aandacht is voor de cursisten. Ik word geholpen door een fantastische assistent die ook veel ervaring heeft met al bovengenoemde thema’s. Samen staan we 3 dagen tot je dienst. En de cursisten leren ook veel van elkaar.

Voorkennis:

Je hebt geen speciale voorkennis of opleiding nodig. De workshop is een afwisselende mix van kennis, filmpjes, humor, praktische oefeningen, uitwisseling en reflectie. Alle leerstijlen komen uitgebreid aan bod. De theorie krijg je in een uitgebreide, goed verzorgde reader mee naar huis.

Locatie:

De Blauwe Boerderij, Lindenhof  2, Groningen

Kosten:

€295,00 (Voor bedrijven is dit excl. BTW)

Inclusief koffie, thee, versnaperingen en uitgebreide reader. Een lunch is niet inbegrepen, maar je kunt zelf iets meenemen of iets kopen in de buurt

Helemaal overtuigd?

Meld je dan nu aan voor deze prachtige workshop!

Aanmelden

Twijfel je nog tussen deze workshop of een ander programma? Of heb je nog een andere vraag?

Als je twijfelt wat je moet doen neem dan contact met mij op. Dan kijken we samen hoe ik je verder kan helpen.

Neem contact op

Reacties van cursisten:

Deel dit artikel
Share on FacebookEmail this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn